Pagina's

maandag 23 januari 2012

Vegan en Verrukkelijk: goulash



Dit is een gerecht voor als je grote trek hebt. Ik heb dit al vele keren gemaakt en hoewel het niet typische ingredienten voor een goulash bevat, vind ik het wel een echte goulash. Showstopper in dit gerecht is de pastinaak, een vergeten groente, maar oh zo lekker. Gecombineerd met karwijzaadjes en zorgen zij samen voor een heel aromatisch geheel. Net als met de traditionele goulash smaakt dit de tweede dag nog beter. Je kunt het serveren met rijst, couscous of gierst (mijn favoriet) en eventueel wat appelmoes. Mmmm.

Als vleesvervanger heb ik seitan gebruikt. Seitan krijg je in de reformzaak, maar je kunt het ook zelf maken. Het is een proteinebron op basis van tarwegluten. Voor een 'draadjesvlees-effect' raad ik je echter sojabrokken aan. Verder heb ik er geen (veganistische) room aan toegevoegd zoals in het oorspronkelijke recept, maar dat zal de saus nog wat dikker maken. In plaats van paprikapoeder heb ik chilipoeder gebruikt.  

Hieronder geef ik het oorspronkelijke recept weer, zodat je zelf kunt bepalen hoe je het naar jouw eigen voorkeur maakt. Het recept is van Linda McCartney uit haar boek "Linda McCartney's beste vegetarische gerechten".


Goulash
Voor 6 porties

Ingredienten:
2 eetlepels olijfolie
1 grote uit, gesnipperd
2 middelgrote wortels, geschild en in plakjes gesneden
1 middelgrote pastinaak, geschild en in blokjes gesneden
350 gram vegetarische blokjes (veggieburgers in blokjes, sojabrokken, seitan, tofu, etc.)
2 eetlepels paprikapoeder (of chilipoeder)
400 gram tomaten uit blik
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel karwijzaadjes
600 ml groentebouillon of water
2 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden
zeezout en vers gemalen zwarte peper
200 ml sojaroom


Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie en bak de ui, wortels en pastinaak tot ze gaan bruinen, ca. 8 minuten.
  2. Voeg de vegetarische blokjes, paprikapoeder/chilipoeder, tomaten, tomatenpuree en karwijzaadjes toe. Roer deze 3-5 minuten boven een matig vuur.
  3. Voeg de bouillon en de aardappelen toe en meng het goed. Laat het geheel pruttelen en laat het 25-30 minuten afgedekt op een laag vuur staan of tot de aardappelen zacht zijn.
  4. Breng op smaak. Roer de sojaroom erdoor (optioneel), laat het zachtjes warm worden en garneer met wat peterselie.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten