zondag 11 december 2011

Feestelijke stol met kwark en abrikozen




Ja, mijn volgend bericht is weer een baksel, maar.... het zijn natuurlijk wel de feestdagen en ik heb het bakvirus te pakken. Dit is een heerlijk en vooral feestelijk (zoet) brood, eigenlijk een stol, dat bij alle feestdagen past. Zo staat het goed op tafel tijdens de kerstdagen, maar met Pasen past het ook prima. Het is geen 'zwaar' gebak en door de vele vruchtjes en kwark is het lekker fris. Het brood is daardoor niet te droog. De hoeveelheid suiker in het recept heb ik al verminderd, maar dit kun je uiteraard naar eigen smaak aanpassen.

Liefhebbers van amandelspijs/marsepein, opgelet! In een traditionele stol zit altijd een worst van amandelspijs. Deze zorgt er vaak voor dat het brood breekt en in elke snee heb je dan één stukje amandelspijs. In deze versie is de amandelspijs verdeeld door het hele brood. In elke snee heb je dan wel drie of vier stukjes amandelspijs en het brood breekt niet zo snel doormidden. Ik vind dat dat het brood extra aantrekkelijk maakt.
Wel een tip: zorg voor goede kwaliteit amandelspijs, dat wil zeggen met een hoog aandeel amandelen. Je kunt het ook zelf maken, maar dat heb ik ook nog niet geprobeerd. Bij de warme bakker (waar het brood op dezelfde plek als de winkel gebakken wordt) kun je ook (bakkers)amandelspijs krijgen als je hier speciaal naar vraagt. Dat is echt verrukkelijk.

Ik heb dit recept al vele malen gemaakt en het lukt elke keer. Het is bovendien niet veel werk. Je roert de basisingrediënten bij elkaar in een kom tot je een soort deeg hebt. Daar kneed je vervolgens de vruchten en noten onder. Als laatste druk je de amandelspijs in het deeg en je rolt het op. Bakken... et voìla!


Feestelijke stol

Ingrediënten:
500 gram (spelt)meel
1 pakje bakpoeder
150 gram echte boter
150 gram basterdsuiker
1 pakje vanillesuiker
3 eieren
325 gram kwark

100 gram gedroogde (ongezwavelde!) abrikozen
2 eetlepels likeur (Safari of Cointreau)
100 gram rozijnen
100 gram grof gemalen amandelen (te vervangen door cashewnoten of pistachenoten)
200 gram amandelspijs


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Hak de abrikozen grof en laat ze in de likeur weken.
  3. Hak de amandelspijs in blokjes van 2 x 2 cm.
  4. Zeef het meel en meng dit in een kom samen met de bakpoeder, boter, suiker, vanillesuiker, eieren en kwark. Meng het goed tot je een soepel deeg hebt. (Als het te kleverig blijft, kun je wat meel toevoegen.)
  5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een werkvlak. Maak met je handen in het midden van de kom een grote kuil. Hier doe je de rozijnen, abrikozen en amandelen in. Kneed net zolang tot alles goed vermengd is.
  6. Druk het deeg dan nog eens plat op het werkvlak tot je een ovaal hebt van ongeveer 20 x 30 cm. Verdeel de amandelspijsblokjes over het deeg en druk ze een beetje in het deeg. Rol de stol dan van de lange zijde op. De naad ligt aan de onderkant.
  7. Leg de stol op een bakplaat en zet hem in de oven voor ongeveer 60-70 minuten.
Voor een mooie goudbruine korst kun je de korst na 25 en 50 minuten bakken besmeren met boter of olie. Let dan wel op dat de korst niet verbrandt! Je kunt het brood afdekken met een stuk aluminiumfolie en eventueel de temperatuur in de oven iets verlagen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten