zondag 4 december 2011

Robin's brood



Dit is echt een brood dat je bij uitstek als 'dagelijks brood' kunt gebruiken. Het is een langzaam gerezen brood. Nu zul je denken dat dat veel tijd in beslag neemt, maar niets is minder waar. Met dit recept komt het namelijk niet zo nauw. Het maakt niet uit of je er een uurtje later of eerder mee aan de slag gaat. Door het langzame rijzen, krijgt het brood bovendien heel veel smaak. De binnenkant van het brood is vochtig en zacht en het blijft lang goed.

Het brood wordt gemaakt met een langzaam rijzend deeg dat een mengeling is van volkorenmeel en patentbloem. (Ik heb uiteraard weer spelt hiervoor gebruikt.) De hoeveelheid volkorenmeel kan worden verhoogd tot 950 gram als dat wenst (het brood is dan wel veel compacter). De hoeveelheid patentbloem moet dan proportioneel worden verminderd.

Het advies is om het deeg een nacht lang te laten rijzen, maar misschien komt het beter uit om het deeg 's ochtends te maken (dit duurt ongeveer 15 minuten). Laat het dan gedurende de dag rijzen, vorm en bak het brood 's avonds.

Ik heb trouwens 2 heel grote broden gemaakt in plaats van 3 broden. Dat ligt een beetje aan de grootte van de bakvormen die je hebt. Ik houd er niet van om brood in de broodbakmachine te bakken. Je hebt dan een heel kort brood (minder sneden), een gat in het midden van de onderkant van het brood en de vorm is ook niet echt aantrekkelijk. Ik houd van grote broden. Daar krijg je veel sneden uit en hier kan ik wel een week mee doen (uitgaande van 1 persoon). Dan hoef ik ook niet om de haverklap brood te bakken.

Dit is een heel makkelijk en flexibel recept en komt ook uit Jeffrey Alford en Naomi Duguid's boek "De kunst van het bakken". Dit brood is naar haar moeder vernoemd en daarom heb ik de naam niet aangepast. Het is en blijft Robin's brood.

Tip: kerf de bovenkant van het brood eventueel een paar keer in met een heel scherp mes. Het brood rijst nog behoorlijk in de oven en zal anders openbarsten (zie mijn foto).


Robin's brood
Voor 3 grote, in een vorm gebakken broden (elk ongeveer 900 gram), eventueel op smaak gebracht met zonnebloempitten

Ingrediënten:
950 ml lauwwarm water
480 ml (plantaardige) melk
1 theelepel droge gist
400 gram volkoren(spelt)meel
2 eetlepels milde honing
1300 tot 1600 gram patent(spelt)bloem
2 eetlepels en 1 theelepel (zee)zout
2 eetlepels olijfolie, een andere plantaardige olie of zachte boter
Eventueel 120 gram gepelde zonnebloempitten (naar keuze)


Bereiding:
  1. Doe de melk en het water in een grote(!) kom. Roer de gist erdoor tot deze opgelost is. Voeg het volkorenmeel toe en roer goed. 
  2. Roer de honing erdoor. 
  3. Voeg ongeveer 500 gram patentbloem toe en roer de hele tijd dezelfde kant op (een houten lepel werkt het best),  tot het geheel een soepel beslag is geworden. 
  4. Roer het zout erdoor en voeg vervolgens al roerend de olie of boter en eventueel de zonnebloempitten toe. 
  5. Voeg in hoeveelheden van 150 gram per keer 650 tot 800 gram patentbloem toe. Draai en vouw de bloem in het deeg.
  6. Bestuif een werkblad royaal(!) met bloem en leg het deeg erop. Kneed gedurende 10 minuten. Voeg meer bloem tot, ongeveer 250 tot 300 gram, als het deeg plakkerig blijft. Na het kneden moet het deeg soepel en een beetje vochtig aanvoelen.
  7. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom (minimaal 7,5 liter), dek de kom af met plastic, laat het deeg 's nachts of gedurende 8 tot 12 uur rijzen. Het resultaat is een sponzig en zeer vochtig deeg dat plakkerig aanvoelt.

Na het rijzen:

  1. Bestrooi het werkblad royaal met bloem. Wrijf je handen goed in met bloem en werk het deeg van de zijkanten van de kom naar het midden. Leg het deeg op het werkblad. Gebruik een deegschraper of scherp mes om het deeg in 3 gelijke stukken te snijden. Vet 3 broodvormen van 23 bij 13 cm in en laat het deeg intussen rusten.
  2. Kneed 1 stuk deeg kort door. Voeg een beetje bloem van het werkblad toe. Plet het deeg tot het eivormig is en ongeveer 25 cm lang. Begin vanuit het smalle uiteinde het deeg losjes op te rollen. Knijp de naad van het deeg dicht, plaats het brood met de naad omlaag in de broodvorm. Herhaal hetzelfde met de 2 andere stukken deeg. Dek de broden losjes af met plasticfolie. Zet ze weg en laat 40 minuten rusten.
  3. Plaats intussen een rooster in de onderste helft van de oven. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Vul een plantenspuit met lauwwarm water. Besproei de broden met een beetje water en zet ze meteen in de oven. 
  4. Verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 190 graden Celsius en bak de broden gedurende 40 tot 45 minuten.
  5. Neem één brood uit de oven om te testen of het gaar is. Haal het uit de broodvorm en klop op de onderkant: het brood moet hol klinken. Knijp in de hoeken van de onderkant van het brood. Bak het brood 10 minuten langer als het nog steeds een beetje zacht aanvoelt.
  6. Haal het brood wanneer het gaar is, uit de vorm. Zet het met de bovenkant omhoog op een rooster en laat het afkoelen om stevig te worden. Probeer de broden niet aan te snijden tot ze volledig zijn afgekoeld.


Invriezen en ontdooien
Voor het invriezen van de broden moeten ze apart verpakt worden in goed afsluitbare plasticzakken. Laat de broden, nog steeds in plastic, een nacht op kamertemperatuur ontdooien.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten