zaterdag 26 november 2011

Frambozenmuffins



Ook mensen die gezond willen eten, hebben zin in iets lekkers voor 'bij de koffie'. Dit is een veganistische muffin die zo licht en smeuiig is, dat ik me afvraag waarom er normaal eieren in een muffinrecept gaan. Het is helemaal niet nodig, zoals blijkt met deze muffin. De frambozen zijn bovendien, zodra je een hap neemt, een zoet-frisse verrassing!

Een ander leuk aspect van deze muffins is dat je ze heel makkelijk kunt combineren met ander fruit, zoals bramen, bosbessen of een combinatie hiervan. Dus kijk wat je in huis hebt of neem fruit uit de diepvries. Als je voor deze laatste optie kiest, hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kun je ze meteen door het beslag scheppen. 
Je zou misschien ook stukjes appel kunnen nemen en naast het vanille extract een theelepel kaneel kunnen toevoegen denk ik. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar als iemand nog winnende combinaties ontdekt, hoor ik het graag.

Dit recept is ook afkomstig van Isa Chandra Moskowitz, uit haar boek "Vegan brunch". Zij noemt ze Bakery-Style Berry Muffins en gebruikt in haar recept Amerikaanse maten. Voor meer informatie over het werken met Amerikaanse maten moet je hier zijn.

De muffins zijn trouwens wat donkerder van kleur omdat ik bruine suiker heb gebruikt. Als je bijvoorbeeld rietsuiker of vruchtensuiker gebruikt, zal de kleur lichter zijn.


Frambozenmuffins
voor 12 muffins

Ingrediƫnten
2 cups (480 ml) bloem (ik heb speltbloem gebruikt)
3/4 cup (180 ml) suiker
1 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zeezout

1/2 cup (120ml) soja yoghurt
1/2 cup (120 ml) plantaardige melk (soja-, rijst-, amandelmelk)
1/2 cup (120 ml) plantaardige olie
2 theelepels vanille extract

1 1/2 cups (diepvries)bessen


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Vul een muffinvorm met papieren muffinvormpjes.
  3. Zeef in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout en meng het onder elkaar.
  4. Voeg hier de yoghurt, melk, olie en vanille aan toe.
  5. Schep de bessen door het mengsel.
  6. Doe het beslag in de muffinvormen. Deze kunnen tot aan het randje gevuld worden.


Bak ongeveer 25 tot 30 minuten. Test of een prikker er 'schoon' uit komt (het hoeft niet kurkdroog te zijn, want het gaart nog na).
Laat de muffins even afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de muffinvorm en hevel ze over op een rek om af te koelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten