woensdag 16 november 2011

Volkoren kruidendriehoekjes




Dit zijn heerlijke broodjes, zowel qua geur als om naar te kijken. Bovendien zijn ze in een handomdraai klaar. Ze worden namelijk niet met gist gemaakt, maar met bakpoeder! De buitenkant is lekker knapperig en ze hebben een zachte binnenkant.
Ze zijn heerlijk bij een soep (in plaats van die smaakloze, droge soepstengels), maar je kunt ze ook prima beleggen. Bovendien laten ze zich goed invriezen.

Hoewel het oorspronkelijke recept gemaakt wordt met tarwemeel en -bloem, gebruik ik altijd spelt. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. Hierdoor blijven de voedingsstoffen, ondanks het verwijderen van de vezel, aanwezig.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel, die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van speltbloem of speltmeel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel veel lichter met de hand te kneden dan tarwe. Wil je hier meer over weten, neem dan eens een kijkje op de site van Voedingswaar.

Tip: ik woon tegen de Duitse grens aan en in Duitsland wordt heel veel met spelt (in het Duits: Dinkel) gewerkt. Je kunt het er daarom veel goedkoper krijgen. In Nederland krijg je het niet overal en bij de reformzaak betaal je er een pittige prijs voor.

Zo, genoeg geschreven, bakken maar!


Volkoren kruidendriehoekjes
Voor 8 stuks

Ingrediƫnten:
225 gr volkorenbloem
115 gr bloem
1 tl zeezout
½ tl natriumbicarbonaat (=bakpoeder)
1 tl cream of tartar (=bakpoeder)
½ tl chilipoeder
50 gr zachte margarine of olie
2 el uitgelekte, fijngesneden zongedroogde tomaten op olie, in kleine stukjes gesneden
1 el mild paprikapoeder
1 el fijngehakte verse peterselie (of provinciale kruiden)
1 el fijngehakte verse/gedroogde  marjoraan
2,5 dl sojamelk
1 el sesamzaad

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Doe de volkorenbloem in een mengkom en zeef er bloem, zout, bakpoeder en chilipoeder in. Voeg de olie toe en verdeel het tot een kruimelige massa ontstaat.
  3. Voeg de kruiden en de melk toe en meng het geheel tot een zacht deeg. Leg het op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg kort, want anders wordt het taai.
  4. Rol het deeg uit tot een rond stuk van 23 cm doorsnede en leg dit op de bakplaat. Bestrijk het dun met water en bestrooi het gelijkmatig met sesamzaad.
  5. Snijd het deeg voorzichtig in 8 partjes, haal ze voorzichtig een beetje van elkaar los en bak ze ca. 15 min. Laat ze iets afkoelen op een rooster en serveer ze warm of koud.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten