vrijdag 25 november 2011

Scrambled egg.. uh tofu!



Dit is een veganistische variant op 'scrambled egg' ofwel roerei zoals je dat tijdens een typisch Engels ontbijt aantreft. Ik vind dit nog lekkerder dan roerei, omdat het dankzij de kruiden veel meer smaak heeft. Wees gerust, de kruiden overheersen niet en het geheel is meer dan de som der delen... Dit gerecht is makkelijk en snel te maken en kun je goed combineren met wat groenten zoals bijvoorbeeld champignons. 

De champignons heb ik heel kort, samen met een klein uitje, gesmoord in een hete pan met een scheutje zoete soja saus (tamari). De champignons nemen dit vocht en dus ook de smaak snel op en passen hier goed bij. Verder hoort hier natuurlijk ook ketchup bij en deze heb ik zelfgemaakt. Het recept van de ketchup vind je hier.

Deze heerlijke maaltijd is bedacht door de bekende Amerikaanse veganistische kookboekenschrijver Isa Chandra Moskowitz en vind je terug in haar boek "Vegan brunch".

Dit is dus een Amerikaans recept met Amerikaanse maten. Een cup is een inhoudsmaat, dus je moet de nutritional yeast niet afwegen maar in een maatbeker vullen tot aan het streepje 60 ml. Dat heb je de juiste hoeveelheid. 

De nutritional yeast laat zich in het Nederlands vertalen als voedingsgist, maar ik heb het nog nergens kunnen uithalen in Nederland, wel in Duitsland waar het "Würz Hefeflocken" heet. Daarom heb ik de oorspronkelijke naam laten staan.

Dit recept is echt de moeite waard om uit te proberen.

Hier is het recept:

Scrambled tofu
voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de kruidenmix:
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gemalen turmeric (ook bekend als curcuma of geelwortel)
1 theelepel zeezout (ik gebruik meestal iets minder)
3 eetlepels water

Voor de tofu:
3 teentjes knoflook, klein gehakt (of meer als je een knoflookliefhebber bent)
2 eetlepels olie om in te bakken
1 pond tofu (uitgelekt)
1/4 cup (60 ml) nutritional yeast / Gewürz Hefeflocken
Verse zwarte peper, naar smaak


Bereiding:
  1. Meng in een klein kommetje alle ingrediënten van de kruidenmix onder elkaar en zet dit even apart.
  2. Verwarm de olie in de pan en bak hier kort de knoflook in, ongeveer een minuut.
  3. Breek de tofu met je handen in de pan (of snijdt het in blokjes als je dat liever hebt, het lijkt dan alleen minder op roerei) en bak dit ongeveer 10 minuten. Schep dit regelmatig om zodat de tofu wel een kleur krijgt, maar niet aanbrandt.
  4. Roer de kruidmix in de tofu en meng dit goed. Voeg dan de nutritional yeast toe en de peper. Bak dit, regelmatig omscheppend, nog ongeveer 5 minuten en serveer het dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten