woensdag 16 november 2011

Rauwe (!) brownie



Wie houdt er niet van chocolade en dan met name brownies? Er zullen niet veel mensen 'nee' antwoorden, denk ik. Deze smaken ongelooflijk lekker en zijn héél speciaal... Ze zijn namelijk rauw! Maar geloof me, als ik je zeg dat je dat niet proeft. Ik heb het namelijk getest op nietsvermoedende personen en ze hadden het nooit geraden als ik het niet verklapt had.

Het is bovendien een heel gezond recept, want er wordt geen suiker toegevoegd. Verder wordt er pure cacaopoeder in gebruikt en daarmee bedoel ik dus niet zoiets als Nesquick, waar suiker en weet ik wat nog meer aan toegevoegd is. Tegenwoordig zit bijna overal wel suiker in en dit is heel slecht voor je gezondheid. 
Aangezien ik een zoetekauw ben, is het daarom geweldig als je van zoetigheid kunt genieten die op een natuurlijke manier gezoet is. In dit geval is het geheime ingrediënt dadels. Deze bevatten wel vrij veel natuurlijke suikers, maar leveren geen 'lege' calorieën zoals geraffineerde suiker dat doet. 

Even kort iets over suiker... Het zorgt voor een snelle stijging, maar ook dáling van de bloedsuikerspiegel en is ronduit verslavend. (Ik spreek uit ervaring.) Daarnaast is het een 'vitaminerover', omdat je lichaam om suiker te verwerken stoffen uit het lichaam gaat onttrekken. In de natuur bevat alle rauwe voedsel namelijk alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn voor de verwerking van het voedsel in het lichaam. Voor de opname van suiker heeft ons lichaam verschillende B-vitaminen, mineralen als chroom en zink, vezels en andere voedingsstoffen nodig. Deze komen van nature voor in suikerriet of suikerbiet, waaruit (geraffineerde) suiker wordt verkregen. Door het raffinatieproces echter zijn alle overige voedingsstoffen weggeraffineerd. Wanneer we geraffineerde suiker eten, dwingen we daarom ons spijsverteringsstelsel ertoe vitaminen, mineralen en grote hoeveelheden insuline uit de eigen voorraden aan de te spreken om de suiker in het lichaam te kunnen verwerken.

Enfin, hier volgt het recept. Het recept komt van een superleuke en interessante (engelstalige) blog, genaamd My new roots. Hier vindt je veel gezonde en originele vegetarische en/of veganistische recepten.

Het is trouwens een Amerikaans recept. Een cup is een inhoudsmaat, dus je moet de dadels niet afwegen maar in een maatbeker vullen tot aan het streepje 625 ml. Dat heb je de juiste hoeveelheid. Ik vond het omrekenen in het begin wel eng, want als je je verrekent, klopt het resultaat niet. Daarom heb ik de dadels ook gewogen, zodat je een richtlijn hebt voor de hoeveelheid.


Rauwe brownies

Ingrediënten:
2 cups (500 ml) hele walnoten
2 ½ cups (ca. 425 gr of 625 ml) Medjool dadels, ontsteend
1 cup (250 ml) rauwe cacao poeder (ongezoet)
1 cup (250 ml) rauwe ongezoute amandelen, grof gehakt
¼ tl. zeezout

Bereiding:
1. Doe de walnoten in een keukenmachine of gehaktmolen en maal ze heel fijn.
2. Voeg de cacao toe en mix het kort tot het vermengd is met de walnoten. 
3. Voeg de dadels een voor een toe terwijl de keukenmachine aan staat. Je krijgt dan een kruimelige mix, die je samen kunt drukken tot 'deeg'bal. (Wanneer het onvoldoende plakt, voeg dan meer dadels toe. Als de dadels op zijn, kun je ook een beetje water toevoegen.)
4. Meng in een grote kom het walnoot-cacao-dadelmengsel met de gehakte amandelen en druk het met de achterkant van een lepel in een bakvorm (maak de lepel nat als deze blijft plakken). Plaats in de vriezer of in de koelkast (dan laten ze zich beter snijden). 

Om ze te serveren kun je ze bestrooien met geraspte kokos of cacaopoeder. Dan ogen ze nog mooier!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten