vrijdag 25 november 2011

Ketchup



Deze ketchup is super en ook nog eens snel klaar! Ik ben een echte ketchupfan en vroeger moest het perse Heinz zijn, wat op tafel kwam. Inmiddels heb ik mijn voorkeur wat dat betreft bijgesteld. Deze ketchup is heerlijk.

Qua consistentie is hij iets minder dik dan die uit de fles en qua smaak is hij minder zoet (nu merk je pas hoeveel suiker in ketchup zit!) Smaak is natuurlijk heel persoonlijk en het leuke is dat je het helemaal zo kunt maken, zoals jij het graag hebt. Wil je het liever wat zoeter, neem dan een ander zoetmiddel of doe er iets meer rijstsiroop in. Een ander zoetmiddel kan een heel andere smaak opleveren, dus als het nog niet helemaal naar je zin is, probeer een ander uit. Wil je het liever wat zuurder, doe er dan een tikje meer azijn in. Wil je het liever wat kruidiger, doe er dan iets meer gemalen kruidnagel in of misschien een beetje chilipoeder. Experimenteer en je hebt de PERFECTE ketchup.

Dit recept komt uit het boek van Alexandra Jamieson "Vegan cooking for dummies". Het is een Amerikaans recept, maar om het makkelijker te maken heb ik de hoeveelheden al voor je omgerekend.

Tip: de Albert Heijn verkoopt grote flessen biologische tomatenpuree (passata di pomodoro) en deze is ideaal hiervoor.


Ketchup
voor 250 ml

Ingrediënten:
6 oz. (190 ml) tomatenpuree
1/4 cup (60 ml) water
1/4 cup (60 ml) ahornsiroop of bruine rijstsiroop
2 eetlepels appelazijn
1/2 theelepel (zee)zout
1/2 theelepel gemalen komijn
1/4 theelepel mosterdpoeder
1/4 theelepel gemalen kaneel
1/8 theelepel gemalen kruidnagel


Bereiding:
Mix alle ingrediënten samen tot alles goed met elkaar vermengd is, circa 2 minuten. Je kunt hiervoor een blender gebruiken, maar je kunt het ook met de hand mixen. Zolang het allemaal goed samenkomt tot één geheel.
Als je een dunner resultaat wenst, kun je er eetlepel voor eetlepel wat water aan toevoegen.

Luchtdicht verpakt is dit in de ijskast ongeveer 3 weken houdbaar.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten