maandag 14 november 2011

Kerrie-pompoensoep met aardappelfocaccia



Dit is mijn favoriete soep. Vol van smaak en lekker romig (zonder room!). Ik heb dit recept al aan heel veel mensen doorgegeven en bij iedereen is het een vast onderdeel van het kookrepertoire geworden. Het zit daarbij ook barstensvol vitaminen, dus dan is het ook niet zo erg als je je nog eens opschept. Zo redeneer ik dan...

Zodra de herfst in aantocht is, is dit een van de eerste gerechten die ik maak van alle nieuwe oogst. Dan maak ik een grote voorraad die ik in delen invries.

Naast pompoenen (ik gebruik het liefst de hokkaido pompoen vanwege de kleur, maar butternut pompoen gaat ook heel goed) gaan er ook wortelen in. Beide groenten hebben een hoog bètacaroteengehalte. Met bètacaroteen maakt je lichaam vitamine A (retinol) aan. Een niet onbelangrijk gegeven is dat bètacaroteen niet alleen voor de mooie kleuren zorgt, maar ook als anti-oxidant functioneert. En dat hebben we hard nodig! (Ik ga er van uit dat het begrip anti-oxidant bekend is, aangezien hier tegenwoordig veel over te doen is.)

Verder gaat er ook een chilipepertje (zonder de zaden!) in, maar schrik niet. Het is geen scherpe soep. Het zorgt ervoor dat de soep je net wat meer warmte geeft, vooral als het buiten kouder wordt.

Het recept van het aardappelbrood is zeer veelzijdig. Je kunt er een groot brood van maken, kleine broodjes en zoals je ziet ook een focaccia. Het blijft bovendien lang vers en laat zich ook goed toasten. Verder heb ik nog een cashewspread erbij gegeten, die zo lekker is dat je moet oppassen niet alles in één keer op te eten.
Hier is het recept van de soep:

Kerrie-pompoensoep
voor 4 personen

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
1 ui, van schil ontdaan en in 4 stukken gesneden
2 stelen bleekselderij, in stukjes van 4 cm
3 grote wortelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 el olijfolie
1 kg pompoen, ontpit, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
750 ml groentebouillon
1 laurierblad
2 tl kerriepoeder
1 tl turmeric (=geelwortel)
snufje cayennepeper
1 1/2 tl zout (of naar smaak)
gemalen peper (of naar smaak)


Bereiding:
  1. Doe de knoflook in de machine en hak hem fijn. Voeg de stukken ui toe en maal deze tot ze fijngehakt zijn. Zet ui-knoflook apart. 
  2. Doe de peper in de keukenmachine, voeg selderij toe, maal dit fijn en zet dit ook apart. 
  3. Doe de wortel in de keukenmachine en maal het fijn.
  4.  Verhit 1 el olijfolie in een braadpan, voeg de knoflook en ui toe en fruit deze tot de ui doorzichtig is (ongeveer 6 minuten). 
  5. Voeg de peper, selderij en wortel toe en bak dit nog zachtjes voor 5 minuten. 
  6. Voeg de pompoenstukjes toe, de bouillon, het laurierblad , de kerriepoeder, turmeric en  cayennepeper toe en zout en peper naar smaak. Breng het aan de kook. Temper het vuur en kook het tot de groenten zacht zijn (ongeveer 8 minuten).
  7. Verwijder het laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer.

Garnering
De garnering laat ik meestal achterwege, maar als je het leuk wilt presenteren dan is dit een leuk idee:

Ingrediënten:
50 g pompoenpitten
2 eetlepels verse, gehakte peterselie
1 el zure room

Bereiding:
  1. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie. Voeg pompoenpitten toe en de overgebleven 1/2 theelepel zout. Laat dit 30 seconden op een middenhoog vuur bakken. Schud de pan zodat de pitten niet poffen. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe.
  2. Controleer op smaak, voeg de zure room toe en garneer met het geroosterde pompoenpitten-peterselie mengsel.

En smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten