Dit is
mijn favoriete soep. Vol van smaak en lekker romig (zonder room!). Ik heb dit
recept al aan heel veel mensen doorgegeven en bij iedereen is het een vast
onderdeel van het kookrepertoire geworden. Het zit daarbij ook barstensvol
vitaminen, dus dan is het ook niet zo erg als je je nog eens opschept. Zo
redeneer ik dan...
Zodra de herfst in aantocht is, is
dit een van de eerste gerechten die ik maak van alle nieuwe oogst. Dan maak ik
een grote voorraad die ik in delen invries.
Naast pompoenen (ik gebruik het
liefst de hokkaido pompoen vanwege de kleur, maar butternut pompoen gaat ook
heel goed) gaan er ook wortelen in. Beide groenten hebben een hoog
bètacaroteengehalte. Met bètacaroteen maakt je lichaam vitamine A (retinol) aan.
Een niet onbelangrijk gegeven is dat bètacaroteen niet alleen voor de mooie
kleuren zorgt, maar ook als anti-oxidant functioneert. En dat hebben
we hard nodig! (Ik ga er van uit dat het begrip anti-oxidant bekend is,
aangezien hier tegenwoordig veel over te doen is.)
Verder gaat er ook een
chilipepertje (zonder de zaden!) in, maar schrik niet. Het is geen scherpe soep. Het zorgt ervoor
dat de soep je net wat meer warmte geeft, vooral als het buiten kouder wordt.
Het recept van het aardappelbrood is zeer veelzijdig. Je kunt er een groot brood van maken, kleine broodjes en
zoals je ziet ook een focaccia. Het blijft bovendien lang vers en laat zich ook
goed toasten. Verder heb ik nog
een cashewspread erbij gegeten, die zo lekker is dat je moet oppassen niet
alles in één keer op te eten.
Hier is het recept van de soep:
Kerrie-pompoensoep
voor 4 personen
Ingrediënten:
2
teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
1 ui, van schil ontdaan en in 4 stukken gesneden
2 stelen bleekselderij, in stukjes van4
cm
3 grote wortelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 el olijfolie
1 kg pompoen,
ontpit, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
750 ml groentebouillon
1 laurierblad
2 tl kerriepoeder
1 tl turmeric (=geelwortel)
snufje cayennepeper
1 1/2 tl zout (of naar smaak)
gemalen peper (of naar smaak)
1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
1 ui, van schil ontdaan en in 4 stukken gesneden
2 stelen bleekselderij, in stukjes van
3 grote wortelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 el olijfolie
750 ml groentebouillon
1 laurierblad
2 tl kerriepoeder
1 tl turmeric (=geelwortel)
snufje cayennepeper
1 1/2 tl zout (of naar smaak)
gemalen peper (of naar smaak)
Bereiding:
- Doe de knoflook in de
machine en hak hem fijn. Voeg de stukken ui toe en maal deze tot ze
fijngehakt zijn. Zet ui-knoflook apart.
- Doe de peper in de
keukenmachine, voeg selderij toe, maal dit fijn en zet dit ook
apart.
- Doe de wortel in de
keukenmachine en maal het fijn.
- Verhit 1 el
olijfolie in een braadpan, voeg de knoflook en ui toe en fruit deze tot de
ui doorzichtig is (ongeveer 6 minuten).
- Voeg de peper,
selderij en wortel toe en bak dit nog zachtjes voor 5 minuten.
- Voeg de pompoenstukjes
toe, de bouillon, het laurierblad , de kerriepoeder, turmeric en
cayennepeper toe en zout en peper naar smaak. Breng het aan de kook.
Temper het vuur en kook het tot de groenten zacht zijn (ongeveer 8
minuten).
- Verwijder het
laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer.
Garnering
De
garnering laat ik meestal achterwege, maar als je het leuk wilt presenteren dan
is dit een leuk idee:
2
eetlepels verse, gehakte peterselie
1 el zure room
1 el zure room
Bereiding:
- Verhit in een
koekenpan een eetlepel olijfolie. Voeg pompoenpitten toe en de
overgebleven 1/2 theelepel zout. Laat dit 30 seconden op een middenhoog
vuur bakken. Schud de pan zodat de pitten niet poffen. Haal de pan van het
vuur en voeg de peterselie toe.
- Controleer op smaak,
voeg de zure room toe en garneer met het geroosterde
pompoenpitten-peterselie mengsel.
En smullen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten