woensdag 28 december 2011

Noorse kaneelbroodjes



Dit zijn eenvoudige kaneelrollen, gemaakt van gistdeeg. Ik ben al veel recepten voor kaneelrollen tegengekomen, maar toch blijf ik elke keer terugkomen op dit recept.

Het recept is van Nigella Lawson uit het boek "Hoe word ik een goddelijke huisvrouw". Het is heel eenvoudig en hoewel ik elke keer denk dat ik de volgende keer een variatie op de vulling ga uitproberen (zoals appels en kaneel, noten en rozijnen of een combinatie van zongedroogde tomaten en pesto) blijf ik het (inmiddels) vertrouwde recept volgen. Dit is echt 'feelgoodfood', misschien dat ik er daarom niets aan durf te veranderen, bang om de betovering te verbreken....
Als jij (nog) niet betoverd bent en wilt experimenteren met een hartige variant, laat dan de suiker in het deeg weg.

In het deeg heb ik vruchtensuiker uit de reformzaak gebruikt. Vanwege de zoetkracht heb je hier minder van nodig. Bovendien beïnvloedt het de bloedsuikerspiegel nauwelijks. Daarbij vind ik dat het deeg niet te zoet moet zijn; de vulling is al zoet genoeg en dat contrast is erg smakelijk. Voor de vulling heb ik rietsuiker gebruikt, omdat de crunch nog eens extra lekker is ten opzichte van het zachte deeg. Wel heb ik minder suiker gebruikt (circa 120 gr) en de olie heb ik niet afgemeten, maar toegevoegd aan de suiker en de kaneel tot ik een dik papje had. Dit onder het motto: alle kleine beetjes helpen.

Ik maak zelf meestal de helft van dit recept (let op: de baktijd is dan ook korter). Met name warm zijn deze broodjes verrukkelijk. Mensen kunnen dan zelf de broodjes er afscheuren.

Hier is het recept:

Noorse kaneelbroodjes
voor 20 broodjes

Ingrediënten:

Voor het deeg:
600 gr (spelt)bloem (ik heb meestal tegen 700 gr nodig, dus als het deeg te plakkerig blijft: meel toevoegen)
100 gr suiker
1/2 theelepel zeezout
21 gr (ja, echt 3 zakjes) gedroogde gist of 45 gr verse gist
100 gr boter (ik gebruik plantaardige olie)
4 dl (plantaardige) melk
2 eieren

Voor de vulling:
150 gr zachte boter of plantaardige olie
150 gr suiker
1 1/2 theelepel kaneel
beetje (plantaardige) melk om de bovenkant mee te bestrijken


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
  2. Meng de droge ingrediënten: bloem, suiker, zout en gist in een grote kom.
  3. Klop de olie/boter door de melk en de eieren en roer dit mengsel door het bloemmengsel.
  4. Kneed het deeg verder met de hand tot het glad en veerkrachtig is. Vorm het tot een bal, leg die in een met olie ingevette kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 25 minuten rijzen.
  5. Neem 1/3 van het deeg en rol of rek het uit om er je bakblik mee te bekleden. Die lap is de bodem van de broodjes wanneer ze gebakken zijn.
  6. Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van om en nabij 25 x 50 cm.
  7. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kommetje en smeer de uitgerolde lap in met het boterige kaneelmengsel. Probeer de laag vulling overal even dik te maken.
  8. Rol de lap van de lange kant op tot een enorme worst. Snijd de rol in 2 cm dikke plakken. Als het goed is heb je zo'n 20 ronde plakken. Leg de plakken plat op de deegbodem in het bakblik. Maak je geen zorgen als ze niet precies tegen elkaar aanliggen, want tijdens het bakken rijzen en zwellen ze op.
  9. Kwast ze in met wat sojamelk en laat ze 15 minuten rijzen voor ze de oven ingaan.
  10. Bak ze vervolgens 20 tot 25 minuten in de hete oven. Til de hele plak broodjes met bakpapier en al uit het bakblik en laat ze iets afkoelen op een rooster voordat je ze door de mensen zelf laat verscheuren om ze, nog warm, op te eten.




dinsdag 27 december 2011

Super makkelijk 100% volkoren brood



Dit recept levert een brood op dat een knapperige buitenkant heeft en luchtig is van binnen. Het smaakt naar echt brood. Door het hoge vezelgehalte is dit brood super voor de gezondheid: het stimuleert de werking van de darmen en zorgt voor langdurige verzadiging. Daarbij is het zo belachelijk weinig werk dat het in het prima past in het drukke hedendaagse leven. Een ander voordeel vind ik dat het deeg stevig genoeg is om op de bakplaat te bakken. Je hebt dus geen vorm nodig.

Dit recept is afkomstig van de auteur Peter Reinhart. Het biedt een revolutionaire manier om je brood te bakken (het moge duidelijk zijn dat ik enthousiast ben...). Zijn methode van "uitgestelde fermentatie" is een geweldige manier om volkoren brood te bakken en wel om drie redenen:

  1. Je hoeft je niet lam te kneden gedurende 15 minuten (ofwel je mixer te laten doorbranden), iets waar je normaal gesproken niet omheen kunt bij 100% volkoren brood.
  2. Het is zo flexibel dat je het hele proces tot wel over drie dagen uit kunt smeren en dus helemaal naar je eigen schema kan richten.
  3. Het geeft geen typische 'gist'smaak, door het langzame rijzen haal je heel veel smaak uit het graan.

Door de temperatuur te beheersen (door het deeg in de ijskast te zetten), kun je goed grip op het proces houden. Als er plotseling iets tussendoor komt, zet je het deeg zolang in de ijskast en dit vertraagt het fermentatieproces.

Dit is een standaard recept, maar van hieruit kun je variëren door het brood met zaadjes te bestrooien en/of verschillende meelsoorten te gebruiken (bijv. meergranen). Ook zou je broodjes kunnen maken in plaats van een heel brood.

Het brood wordt in twee dagen gemaakt. Op dag 1 maak je eerst twee soorten 'voor'deeg: eentje met gist (de "biga") en eentje zonder gist (de "soaker"). Op dag 2 voeg je deze samen met nog een aantal ingrediënten tot het totale deeg. Je laat het dan nog even rijzen en het kan zo de oven in. Klaar is kees.

Hier is het recept:


100% volkoren brood


Soaker:
227 gram volkoren broodmeel (tarwe, spelt)
1/2 theelepel (4 gr) zeezout
180 ml en 2 eetlepels (plantaardige) melk op kamertemperatuur
N.B. afhankelijk van het meel is er misschien meer of minder melk nodig, dus het kan zijn dat je dit moet aanpassen.

Biga:
227 gram broodmeel (tarwe, spelt)
1/4 theelepel (1 gr) instant gist
180 ml water op kamertemperatuur


Totale deeg:
de hele soaker
de hele biga
7 eetlepels volkorenmeel
5/8 theelepel (5 gr) zeezout
2 1/4 theelepels instant gist
2 1/4 eetlepels honing of agave nectar
2 eetlepels plantaardige olie of boter


Bereiding:

DAG 1

  • Meng de ingredienten van de soaker en laat dit, afgedekt met plastic folie, buiten de ijskast staan. Dit is na 12 uur bruikbaar tot maximaal 24 uur.
  • Meng de ingredienten van de biga en kneed dit 2 minuten kort door. Laat het dan 5 minuten rusten. Kneed het kort nog even door en zet het dan in een schone licht geoliede, afgedekte kom weg in de ijskast. Dit is na 8 uur bruikbaar, maar kan tot 3 dagen bewaard worden in de ijskast. N.B. neem dit minstens 2 uur van tevoren uit de ijskast voordat je het wilt gebruiken. Het kan dan weer op temperatuur komen.

DAG 2

  • Snij de soaker en de biga in (ca. 12) kleine stukken. Doe alle ingredienten bij elkaar in een kom en kneed stevig gedurende 2 minuten. Het deeg is zacht, maar niet plakkerig.
  • Bebloem het werkblad en kneed het deeg hier nog een 3 tot 4 minuten zodat alles goed met elkaar vermengd is.
  • Vorm het deeg in een bal en laat het 5 minuten rusten op het werkblad. Kneed het dan nog een minuut, vorm het weer tot een bal en doe het in een schone geoliede kom. Dek dit los af met plastic folie en laat het op kamertemperatuur rijzen (45 tot 60 minuten of tot het volume 1,5 keer zo groot is).
  • Vorm het deeg vervolgens en zet het in de oven. Bak het gedurende 40-50 minuten op 175 graden Celsius. (Je kunt de oven bij het voorverwarmen op een hogere temperatuur zetten, zodat bij het openen van de oven de temperatuur niet teveel daalt. Vergeet wel niet de juiste temperatuur in te stellen!)
  • Het brood is gaar wanneer de onderkant hol klinkt als je er op klopt.






zondag 11 december 2011

Feestelijke stol met kwark en abrikozen




Ja, mijn volgend bericht is weer een baksel, maar.... het zijn natuurlijk wel de feestdagen en ik heb het bakvirus te pakken. Dit is een heerlijk en vooral feestelijk (zoet) brood, eigenlijk een stol, dat bij alle feestdagen past. Zo staat het goed op tafel tijdens de kerstdagen, maar met Pasen past het ook prima. Het is geen 'zwaar' gebak en door de vele vruchtjes en kwark is het lekker fris. Het brood is daardoor niet te droog. De hoeveelheid suiker in het recept heb ik al verminderd, maar dit kun je uiteraard naar eigen smaak aanpassen.

Liefhebbers van amandelspijs/marsepein, opgelet! In een traditionele stol zit altijd een worst van amandelspijs. Deze zorgt er vaak voor dat het brood breekt en in elke snee heb je dan één stukje amandelspijs. In deze versie is de amandelspijs verdeeld door het hele brood. In elke snee heb je dan wel drie of vier stukjes amandelspijs en het brood breekt niet zo snel doormidden. Ik vind dat dat het brood extra aantrekkelijk maakt.
Wel een tip: zorg voor goede kwaliteit amandelspijs, dat wil zeggen met een hoog aandeel amandelen. Je kunt het ook zelf maken, maar dat heb ik ook nog niet geprobeerd. Bij de warme bakker (waar het brood op dezelfde plek als de winkel gebakken wordt) kun je ook (bakkers)amandelspijs krijgen als je hier speciaal naar vraagt. Dat is echt verrukkelijk.

Ik heb dit recept al vele malen gemaakt en het lukt elke keer. Het is bovendien niet veel werk. Je roert de basisingrediënten bij elkaar in een kom tot je een soort deeg hebt. Daar kneed je vervolgens de vruchten en noten onder. Als laatste druk je de amandelspijs in het deeg en je rolt het op. Bakken... et voìla!


Feestelijke stol

Ingrediënten:
500 gram (spelt)meel
1 pakje bakpoeder
150 gram echte boter
150 gram basterdsuiker
1 pakje vanillesuiker
3 eieren
325 gram kwark

100 gram gedroogde (ongezwavelde!) abrikozen
2 eetlepels likeur (Safari of Cointreau)
100 gram rozijnen
100 gram grof gemalen amandelen (te vervangen door cashewnoten of pistachenoten)
200 gram amandelspijs


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Hak de abrikozen grof en laat ze in de likeur weken.
  3. Hak de amandelspijs in blokjes van 2 x 2 cm.
  4. Zeef het meel en meng dit in een kom samen met de bakpoeder, boter, suiker, vanillesuiker, eieren en kwark. Meng het goed tot je een soepel deeg hebt. (Als het te kleverig blijft, kun je wat meel toevoegen.)
  5. Haal het deeg uit de kom en leg het op een werkvlak. Maak met je handen in het midden van de kom een grote kuil. Hier doe je de rozijnen, abrikozen en amandelen in. Kneed net zolang tot alles goed vermengd is.
  6. Druk het deeg dan nog eens plat op het werkvlak tot je een ovaal hebt van ongeveer 20 x 30 cm. Verdeel de amandelspijsblokjes over het deeg en druk ze een beetje in het deeg. Rol de stol dan van de lange zijde op. De naad ligt aan de onderkant.
  7. Leg de stol op een bakplaat en zet hem in de oven voor ongeveer 60-70 minuten.
Voor een mooie goudbruine korst kun je de korst na 25 en 50 minuten bakken besmeren met boter of olie. Let dan wel op dat de korst niet verbrandt! Je kunt het brood afdekken met een stuk aluminiumfolie en eventueel de temperatuur in de oven iets verlagen.





zondag 4 december 2011

Groene soep



Dit is een heel aromatische soep die samen met een stuk brood erbij een volwaardige veganistische maaltijd vormt. Omdat de naam venkel-preisoep de overige ingrediënten geen eer aan doet heb ik het maar groene soep genoemd.

Hoe meer plantaardige melk je gebruikt, hoe romiger de soep wordt. De venkel geeft een fijne anijssmaak aan de soep. In de meeste soepen zit selderij, maar in deze niet. Dat zou te zeer overheersen. Het ingrediënt dat je misschien niet zou verwachten, is tuinbonen. Deze krijg je tegenwoordig bijna niet meer vers, alleen nog maar in een pot of ingevroren. Bovendien is dit een lekkere boon, die net als zijn broertjes en zusjes uit de peulvruchtenfamilie, veel vitaminen, vezels en proteïnen te bieden heeft.

Dit is geen dunne, maar ook geen dikke soep. Wil je de soep nog dikker, dan zou je er bijvoorbeeld rijst aan kunnen toevoegen. Granen en bonen vullen elkaars eiwitten goed aan en vergemakkelijken de opname ervan door het lichaam.


Groene soep
voor 2 a 3 porties

Ingrediënten:
olie om in te bakken
1 ui
1 venkelknol
1 prei
1 grote aardappel of twee kleine
1 pot (340 gr, uitlekgewicht 230 gr) tuinbonen
ca. 1/2 liter groentebouillon op basis van water of plantaardige melk
1/2 theelepel tijm
1 theelepel Italiaanse kruiden


Bereiding:

  1. Hak de groenten (ui, venkel, prei en aardappel) in kleine stukken.
  2. Smoor eerst de ui. 
  3. Voeg dan de venkel en de prei toe. Laat deze ongeveer 5 minuten meesmoren. 
  4. Voeg dan de overige ingrediënten (tuinbonen, bouillon en de kruiden) toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten sudderen.
  5. Controleer voordat je de soep pureert of de aardappelstukjes goed gaar zijn.
  6. Pureer de soep met een staafmixer of blender.








Robin's brood



Dit is echt een brood dat je bij uitstek als 'dagelijks brood' kunt gebruiken. Het is een langzaam gerezen brood. Nu zul je denken dat dat veel tijd in beslag neemt, maar niets is minder waar. Met dit recept komt het namelijk niet zo nauw. Het maakt niet uit of je er een uurtje later of eerder mee aan de slag gaat. Door het langzame rijzen, krijgt het brood bovendien heel veel smaak. De binnenkant van het brood is vochtig en zacht en het blijft lang goed.

Het brood wordt gemaakt met een langzaam rijzend deeg dat een mengeling is van volkorenmeel en patentbloem. (Ik heb uiteraard weer spelt hiervoor gebruikt.) De hoeveelheid volkorenmeel kan worden verhoogd tot 950 gram als dat wenst (het brood is dan wel veel compacter). De hoeveelheid patentbloem moet dan proportioneel worden verminderd.

Het advies is om het deeg een nacht lang te laten rijzen, maar misschien komt het beter uit om het deeg 's ochtends te maken (dit duurt ongeveer 15 minuten). Laat het dan gedurende de dag rijzen, vorm en bak het brood 's avonds.

Ik heb trouwens 2 heel grote broden gemaakt in plaats van 3 broden. Dat ligt een beetje aan de grootte van de bakvormen die je hebt. Ik houd er niet van om brood in de broodbakmachine te bakken. Je hebt dan een heel kort brood (minder sneden), een gat in het midden van de onderkant van het brood en de vorm is ook niet echt aantrekkelijk. Ik houd van grote broden. Daar krijg je veel sneden uit en hier kan ik wel een week mee doen (uitgaande van 1 persoon). Dan hoef ik ook niet om de haverklap brood te bakken.

Dit is een heel makkelijk en flexibel recept en komt ook uit Jeffrey Alford en Naomi Duguid's boek "De kunst van het bakken". Dit brood is naar haar moeder vernoemd en daarom heb ik de naam niet aangepast. Het is en blijft Robin's brood.

Tip: kerf de bovenkant van het brood eventueel een paar keer in met een heel scherp mes. Het brood rijst nog behoorlijk in de oven en zal anders openbarsten (zie mijn foto).


Robin's brood
Voor 3 grote, in een vorm gebakken broden (elk ongeveer 900 gram), eventueel op smaak gebracht met zonnebloempitten

Ingrediënten:
950 ml lauwwarm water
480 ml (plantaardige) melk
1 theelepel droge gist
400 gram volkoren(spelt)meel
2 eetlepels milde honing
1300 tot 1600 gram patent(spelt)bloem
2 eetlepels en 1 theelepel (zee)zout
2 eetlepels olijfolie, een andere plantaardige olie of zachte boter
Eventueel 120 gram gepelde zonnebloempitten (naar keuze)


Bereiding:
  1. Doe de melk en het water in een grote(!) kom. Roer de gist erdoor tot deze opgelost is. Voeg het volkorenmeel toe en roer goed. 
  2. Roer de honing erdoor. 
  3. Voeg ongeveer 500 gram patentbloem toe en roer de hele tijd dezelfde kant op (een houten lepel werkt het best),  tot het geheel een soepel beslag is geworden. 
  4. Roer het zout erdoor en voeg vervolgens al roerend de olie of boter en eventueel de zonnebloempitten toe. 
  5. Voeg in hoeveelheden van 150 gram per keer 650 tot 800 gram patentbloem toe. Draai en vouw de bloem in het deeg.
  6. Bestuif een werkblad royaal(!) met bloem en leg het deeg erop. Kneed gedurende 10 minuten. Voeg meer bloem tot, ongeveer 250 tot 300 gram, als het deeg plakkerig blijft. Na het kneden moet het deeg soepel en een beetje vochtig aanvoelen.
  7. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom (minimaal 7,5 liter), dek de kom af met plastic, laat het deeg 's nachts of gedurende 8 tot 12 uur rijzen. Het resultaat is een sponzig en zeer vochtig deeg dat plakkerig aanvoelt.

Na het rijzen:

  1. Bestrooi het werkblad royaal met bloem. Wrijf je handen goed in met bloem en werk het deeg van de zijkanten van de kom naar het midden. Leg het deeg op het werkblad. Gebruik een deegschraper of scherp mes om het deeg in 3 gelijke stukken te snijden. Vet 3 broodvormen van 23 bij 13 cm in en laat het deeg intussen rusten.
  2. Kneed 1 stuk deeg kort door. Voeg een beetje bloem van het werkblad toe. Plet het deeg tot het eivormig is en ongeveer 25 cm lang. Begin vanuit het smalle uiteinde het deeg losjes op te rollen. Knijp de naad van het deeg dicht, plaats het brood met de naad omlaag in de broodvorm. Herhaal hetzelfde met de 2 andere stukken deeg. Dek de broden losjes af met plasticfolie. Zet ze weg en laat 40 minuten rusten.
  3. Plaats intussen een rooster in de onderste helft van de oven. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius. Vul een plantenspuit met lauwwarm water. Besproei de broden met een beetje water en zet ze meteen in de oven. 
  4. Verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 190 graden Celsius en bak de broden gedurende 40 tot 45 minuten.
  5. Neem één brood uit de oven om te testen of het gaar is. Haal het uit de broodvorm en klop op de onderkant: het brood moet hol klinken. Knijp in de hoeken van de onderkant van het brood. Bak het brood 10 minuten langer als het nog steeds een beetje zacht aanvoelt.
  6. Haal het brood wanneer het gaar is, uit de vorm. Zet het met de bovenkant omhoog op een rooster en laat het afkoelen om stevig te worden. Probeer de broden niet aan te snijden tot ze volledig zijn afgekoeld.


Invriezen en ontdooien
Voor het invriezen van de broden moeten ze apart verpakt worden in goed afsluitbare plasticzakken. Laat de broden, nog steeds in plastic, een nacht op kamertemperatuur ontdooien.








zaterdag 26 november 2011

Frambozenmuffins



Ook mensen die gezond willen eten, hebben zin in iets lekkers voor 'bij de koffie'. Dit is een veganistische muffin die zo licht en smeuiig is, dat ik me afvraag waarom er normaal eieren in een muffinrecept gaan. Het is helemaal niet nodig, zoals blijkt met deze muffin. De frambozen zijn bovendien, zodra je een hap neemt, een zoet-frisse verrassing!

Een ander leuk aspect van deze muffins is dat je ze heel makkelijk kunt combineren met ander fruit, zoals bramen, bosbessen of een combinatie hiervan. Dus kijk wat je in huis hebt of neem fruit uit de diepvries. Als je voor deze laatste optie kiest, hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kun je ze meteen door het beslag scheppen. 
Je zou misschien ook stukjes appel kunnen nemen en naast het vanille extract een theelepel kaneel kunnen toevoegen denk ik. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar als iemand nog winnende combinaties ontdekt, hoor ik het graag.

Dit recept is ook afkomstig van Isa Chandra Moskowitz, uit haar boek "Vegan brunch". Zij noemt ze Bakery-Style Berry Muffins en gebruikt in haar recept Amerikaanse maten. Voor meer informatie over het werken met Amerikaanse maten moet je hier zijn.

De muffins zijn trouwens wat donkerder van kleur omdat ik bruine suiker heb gebruikt. Als je bijvoorbeeld rietsuiker of vruchtensuiker gebruikt, zal de kleur lichter zijn.


Frambozenmuffins
voor 12 muffins

Ingrediënten
2 cups (480 ml) bloem (ik heb speltbloem gebruikt)
3/4 cup (180 ml) suiker
1 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zeezout

1/2 cup (120ml) soja yoghurt
1/2 cup (120 ml) plantaardige melk (soja-, rijst-, amandelmelk)
1/2 cup (120 ml) plantaardige olie
2 theelepels vanille extract

1 1/2 cups (diepvries)bessen


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Vul een muffinvorm met papieren muffinvormpjes.
  3. Zeef in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout en meng het onder elkaar.
  4. Voeg hier de yoghurt, melk, olie en vanille aan toe.
  5. Schep de bessen door het mengsel.
  6. Doe het beslag in de muffinvormen. Deze kunnen tot aan het randje gevuld worden.


Bak ongeveer 25 tot 30 minuten. Test of een prikker er 'schoon' uit komt (het hoeft niet kurkdroog te zijn, want het gaart nog na).
Laat de muffins even afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de muffinvorm en hevel ze over op een rek om af te koelen.



vrijdag 25 november 2011

Scrambled egg.. uh tofu!



Dit is een veganistische variant op 'scrambled egg' ofwel roerei zoals je dat tijdens een typisch Engels ontbijt aantreft. Ik vind dit nog lekkerder dan roerei, omdat het dankzij de kruiden veel meer smaak heeft. Wees gerust, de kruiden overheersen niet en het geheel is meer dan de som der delen... Dit gerecht is makkelijk en snel te maken en kun je goed combineren met wat groenten zoals bijvoorbeeld champignons. 

De champignons heb ik heel kort, samen met een klein uitje, gesmoord in een hete pan met een scheutje zoete soja saus (tamari). De champignons nemen dit vocht en dus ook de smaak snel op en passen hier goed bij. Verder hoort hier natuurlijk ook ketchup bij en deze heb ik zelfgemaakt. Het recept van de ketchup vind je hier.

Deze heerlijke maaltijd is bedacht door de bekende Amerikaanse veganistische kookboekenschrijver Isa Chandra Moskowitz en vind je terug in haar boek "Vegan brunch".

Dit is dus een Amerikaans recept met Amerikaanse maten. Een cup is een inhoudsmaat, dus je moet de nutritional yeast niet afwegen maar in een maatbeker vullen tot aan het streepje 60 ml. Dat heb je de juiste hoeveelheid. 

De nutritional yeast laat zich in het Nederlands vertalen als voedingsgist, maar ik heb het nog nergens kunnen uithalen in Nederland, wel in Duitsland waar het "Würz Hefeflocken" heet. Daarom heb ik de oorspronkelijke naam laten staan.

Dit recept is echt de moeite waard om uit te proberen.

Hier is het recept:

Scrambled tofu
voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de kruidenmix:
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gemalen turmeric (ook bekend als curcuma of geelwortel)
1 theelepel zeezout (ik gebruik meestal iets minder)
3 eetlepels water

Voor de tofu:
3 teentjes knoflook, klein gehakt (of meer als je een knoflookliefhebber bent)
2 eetlepels olie om in te bakken
1 pond tofu (uitgelekt)
1/4 cup (60 ml) nutritional yeast / Gewürz Hefeflocken
Verse zwarte peper, naar smaak


Bereiding:
  1. Meng in een klein kommetje alle ingrediënten van de kruidenmix onder elkaar en zet dit even apart.
  2. Verwarm de olie in de pan en bak hier kort de knoflook in, ongeveer een minuut.
  3. Breek de tofu met je handen in de pan (of snijdt het in blokjes als je dat liever hebt, het lijkt dan alleen minder op roerei) en bak dit ongeveer 10 minuten. Schep dit regelmatig om zodat de tofu wel een kleur krijgt, maar niet aanbrandt.
  4. Roer de kruidmix in de tofu en meng dit goed. Voeg dan de nutritional yeast toe en de peper. Bak dit, regelmatig omscheppend, nog ongeveer 5 minuten en serveer het dan.

Ketchup



Deze ketchup is super en ook nog eens snel klaar! Ik ben een echte ketchupfan en vroeger moest het perse Heinz zijn, wat op tafel kwam. Inmiddels heb ik mijn voorkeur wat dat betreft bijgesteld. Deze ketchup is heerlijk.

Qua consistentie is hij iets minder dik dan die uit de fles en qua smaak is hij minder zoet (nu merk je pas hoeveel suiker in ketchup zit!) Smaak is natuurlijk heel persoonlijk en het leuke is dat je het helemaal zo kunt maken, zoals jij het graag hebt. Wil je het liever wat zoeter, neem dan een ander zoetmiddel of doe er iets meer rijstsiroop in. Een ander zoetmiddel kan een heel andere smaak opleveren, dus als het nog niet helemaal naar je zin is, probeer een ander uit. Wil je het liever wat zuurder, doe er dan een tikje meer azijn in. Wil je het liever wat kruidiger, doe er dan iets meer gemalen kruidnagel in of misschien een beetje chilipoeder. Experimenteer en je hebt de PERFECTE ketchup.

Dit recept komt uit het boek van Alexandra Jamieson "Vegan cooking for dummies". Het is een Amerikaans recept, maar om het makkelijker te maken heb ik de hoeveelheden al voor je omgerekend.

Tip: de Albert Heijn verkoopt grote flessen biologische tomatenpuree (passata di pomodoro) en deze is ideaal hiervoor.


Ketchup
voor 250 ml

Ingrediënten:
6 oz. (190 ml) tomatenpuree
1/4 cup (60 ml) water
1/4 cup (60 ml) ahornsiroop of bruine rijstsiroop
2 eetlepels appelazijn
1/2 theelepel (zee)zout
1/2 theelepel gemalen komijn
1/4 theelepel mosterdpoeder
1/4 theelepel gemalen kaneel
1/8 theelepel gemalen kruidnagel


Bereiding:
Mix alle ingrediënten samen tot alles goed met elkaar vermengd is, circa 2 minuten. Je kunt hiervoor een blender gebruiken, maar je kunt het ook met de hand mixen. Zolang het allemaal goed samenkomt tot één geheel.
Als je een dunner resultaat wenst, kun je er eetlepel voor eetlepel wat water aan toevoegen.

Luchtdicht verpakt is dit in de ijskast ongeveer 3 weken houdbaar.








zondag 20 november 2011

Aardappelbrood




Aardappelen en het kooknat van aardappelen geven aan dit brood een heerlijke smaak en textuur. Het gebakken brood is aan de binnenkant zacht en luchtig met kleine zachte stukjes aardappel en gevlekt door het gebruik van volkorenbloem (ik gebruik trouwens altijd spelt in plaats van tarwe). De korst is lekker knapperig en de bovenkant een beetje plat. Het brood is heel geschikt om te roosteren en heerlijk om sandwiches van te maken. De broodjes zijn zacht en luchtig en de smaak van de focaccia zal je niet snel vergeten (voor een foto van de focaccia kijk hier). Het laat zich bovendien goed invriezen.

Het deeg is heel zacht en vochtig en kan een beetje eng aanvoelen als je nooit eerder met zacht deeg hebt gewerkt. Daarom een tip: investeer in een deegschraper. Omdat dit deeg vrij vochtig en daarom ook plakkerig blijft, is een deegschraper iets wat er voor zorgt dat je goede humeur bewaard blijft. Zo laat het zich makkelijker 'oppakken' en het aanrecht laat zich beter schoonmaken.

Je maakt het brood op een avond voor de dag erna. Het kost niet veel tijd, want je hoeft er maar een paar keer naar te kijken. Als je een wekker instelt, hoef je zelfs niet op de tijd te letten.
Hoewel je het brood eerst wel een half uur moet laten afkoelen voordat je het aansnijdt, kun je de broodjes wel warm serveren.

Als ik zo'n zelfgebakken brood gemaakt heb, dan wil ik er aan blijven eten tot het op is. De geur is zo verleidelijk dat ik het net zo graag als een warme maaltijd naar binnen werk. Daarom verzin ik wel eens combinaties met dit brood, zodat ik ook mijn vitamines uit groente binnenkrijg. Wat heel lekker is, is bijvoorbeeld een uitsmijter met gebakken tomaat en witte bonen in tomatensaus. Of ik toast het brood, besmeer het met een laagje boter en maak het af met (in wijn of sojasaus) gesmoorde champignons en ui. Daarbij kun je dan een groene salade of bietensalade eten. Een andere frisse variatie, vol van smaak is om het broodje met (niet te zuinig) cashewspread te besmeren. Mmmm!

Dit recept komt uit het geweldige boek "De kunst van het bakken" van Jeffrey Alford en Naomi Duguid. Het staat vol met mooie verhalen, foto's en bakrecepten van over de hele wereld.

Hier is het recept. Veel bakplezier!

Aardappelbrood
Voor 1 groot, in een vorm gebakken brood met een zachte structuur, en bijvoorbeeld een knapperige maar zachte focaccia van ongeveer 25 bij 40 cm, 12 zachte bolletjes of 1 klein in een vorm gebakken brood.

Ingrediënten:
4 middelgrote tot grote kruimige aardappelen
750 ml water
1 eetlepel plus 1 theelepel zout
2 theelepels droge gist
1 kg tot 1350 gr ongebleekte patentbloem (spelt)
1 eetlepel zachte boter of olie
130 gr volkorenmeel (spelt)

Voor de afwerking:
Voor de broden en bolletjes: gesmolten boter of olie (naar keuze)
Voor de focaccia: olijfolie, grof zeezout en rozemarijn (naar keuze)


Bereiding:
Breng de aardappelen met water in een pan aan de kook. Voeg 1 theelepel zout toe. Kook de aardappelen tot de heel zacht zijn. Giet de aardappelen af, maar van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn.

Meet 750 ml van het kookvocht af (voeg extra water toe als er minder is dan 750 ml). Doe het water en de fijngestampte aardappelen in een grote kom. Laat het geheel afkoelen tot het lauwwarm is (roer de aardappelmassa voor het testen van de temperatuur eerst goed door, het mengsel moet op de hand warm aanvoelen). Roer de gist erdoor. Laat 5 minuten staan.

Voeg 350 gr patentbloem toe. Roer gedurende 1 minuut de bloem door het aardappelmengsel. Bestrooi met 1 eetlepel zout, voeg de boter en het volkorenmeel toe. Roer en meng het geheel kort door elkaar. Voeg nog 400 tot 500 gr patentbloem toe tot het in het aardappelmengsel is opgenomen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Voeg eventueel meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Het deeg is eerst heel plakkerig, maar naarmate het meer bloem van het werkvlak opneemt is het gemakkelijker hanteerbaar. Na het kneden is het deeg nog steeds heel zacht.

Doe het deeg in een grote schone kom en dek af met plasticfolie. Laat het 2 uur rijzen. Het volume van het deeg is na het rijzen meer dan verdubbeld.

Leg het deeg op een royaal(!) met bloem bestoven werkblad en kneed het een aantal minuten. Het deeg is hierna nog steeds vochtig en een beetje plakkerig. Verdeel het deeg in 2 ongelijke stukken, waarbij één stuk twee keer zo groot is als het andere stuk. Leg het kleinere deel apart en dek het losjes af.

Voor het maken van het grote brood:
Beboter een vorm van 23 bij 13 cm. Maak op het bebloemde werkblad het grote deel van het deeg plat tot een ovaal van ongeveer 30 bij 20 cm en vorm het deeg door het deeg op te rollen (begin met rollen bij een smal gedeelte). Knijp de naden van het deeg dicht en plaats het brood voorzichtig, met de naad omlaag, in de ingevette broodvorm. Dek de vorm af met plasticfolie en laat het deeg 35 tot 45 minuten rijzen tot het luchtig en meer van verdubbeld is.

Voor het maken van kleine broodjes:
Snijd het deeg in 12 gelijke stukken. Wrijf de handen in met bloem en vorm van elk stuk met je handpalmen een bal. Plaats de balletjes op een bakplaat, laat tussen de deegballetjes een ruimte van 1 cm vrij. Bedek ze met plasticfolie en laat ze 35 minuten rijzen tot ze opgezwollen en in volume bijna verdubbeld zijn.

Voor het maken van de focaccia:
Maak het deeg met je handpalmen en vingertoppen plat tot een rechthoek van 40 bij 25 cm. Leg de focaccia op bakpapier op de bakplaat en bestrijk de bovenkant royaal met olijfolie. Strooi naar smaak een beetje grof zeezout en wat rozemarijn over het deeg. Maak met de vingertoppen deukjes in de bovenkant. Dek af met plastic en laat 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.

Maak vlak voordat de focaccia de oven ingaat, met je vingertoppen opnieuw deukjes in het brood. Bak tot het een gouden kleur heeft (ongeveer 10 minuten). Laat het minsten 10 minuten afkoelen voor je het serveert.
Bestuif de broden en bolletjes met een beetje bloem of bestrijk de bovenkant met een beetje olie of gesmolten boter. Dit zorgt voor een goudbruine korst. De broodjes en bolletjes kunnen samen in de oven. Bak de bolletjes ongeveer 30 minuten en het brood 40-50 minuten.

Let op: de hoeken van het brood moeten stevig zijn en het brood moet hol klinken als je op de bodem klopt.

Bak de focaccia eerst (10 minuten) en daarna het grote brood (50 minuten).
Het brood moet minstens 30 minuten op een rooster afkoelen voordat het gesneden kan worden. De bolletjes kunnen warm of op kamertemperatuur worden opgediend.


zaterdag 19 november 2011

Linzenmix met brood



Dit is een ideaal gerecht als je even niet weet wat je moet maken, maar wel hartige trek hebt. Je hebt bovendien heel weinig afwas, want je hebt maar één pan nodig. Ik heb hier restjes groenten voor gebruikt die ik op dat moment wilde opmaken. Dus voel je vrij om te experimenteren. De linzen bepalen hoofdzakelijk de smaak.


Linzenmix met brood
voor 2 personen

Ingrediënten:
olie om in te bakken
250 gr champignons, in plakjes gesneden
1 paprika, in stukjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 uien, in kleine stukjes
2 grote knoflooktenen (3-4 knoflookteentjes als ze niet zo groot zijn)
100 gr groene linzen (bruine zijn ook goed)
groentebouillon
zout en peper naar smaak
paar sneden (niet te vers) brood


Bereiding:
  1. Warm de olie in een koekenpan.
  2. Smoor hierin de uien en knoflook. Let op dat de knoflook niet verbrandt!
  3. Voeg de paprika en selderij toe en laat deze vijf minuten smoren.
  4. Voeg dan de champignons toe.
  5. Voeg de linzen en voldoende bouillon toe zodat alles net niet helemaal bedekt is. Het vocht zal worden opgenomen door de linzen zodat je een redelijk dikke consistentie krijgt. Het moet een beetje vochtig blijven, want dit trekt straks in het brood.
  6. Proef tussendoor en voeg naar smaak nog zout en peper toe.
Serveer dit gerecht door onderin een brede soepkom een snee brood te leggen. Schep hierover de linzenmix. Smakelijk!

Gerstrisotto met champignons en broccoli



Dit heb ik gisteravond gemaakt. Een onorthodoxe risotto, want deze is niet met arborio-rijst gemaakt, maar met parelgerst. Net als rijstrisotto levert dit een cremig resultaat op. Ik maak risotto niet vaak omdat ik het nogal snel papperig vind worden, maar deze variatie met gerst valt niet zo uit elkaar en heeft nog een beetje 'bite'. Het is bij mij erg goed in de smaak gevallen!

Het oorspronkelijke recept gebruikt asperges, maar omdat ik geen asperges in huis had, heb ik in de plaats daarvan broccoli gebruikt. Zo heb je tevens een leuk kleuraccent (het oog eet ook mee).

Hoewel je risotto traditioneel met parmezaanse kaas bestrooit, heb ik hier een heerlijk alternatief voor gevonden. Ik weet niet hoe ik het in het Nederlands moet noemen. In het Engels heet het "nutritional yeast" en in het Duits heet het "Würz Hefeflocken". Het bevat onder andere vitamine B12 en het heeft een echte kaassmaak. Ik kan het niet beter uitleggen, je zult het zelf moeten proeven. Je kunt hier ook een heerlijke kaassaus van maken. Dat recept zal ik ook nog plaatsen.
Ik heb dit trouwens in Nederland nog niet kunnen vinden. In Duitsland vind je dit in de supermarkt (bijv. bij Kaufland). Misschien kun je het wel via internet bestellen.

Hier is het recept:

Gerstrisotto
voor 1 persoon

Ingrediënten:
olie om in te bakken (bv. koolzaadolie, rijstolie of zonnebloemolie)
125 gr broccoli, in kleine roosjes gesneden
125 gr champignons, in plakjes gesneden
1-2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
65 gr parelgerst
een snufje gedroogde tijm
50 ml witte of rode wijn
250 ml groentebouillon
peper en zout naar smaak

Garnering:
Parmezaanse kaas óf de veganistische variant: nutritional yeast (eng.) ofwel würz hefeflocken
Zwarte olijven (ontsteend)


Bereiding:
  1. Verwarm de olie in een koekenpan.
  2. Voeg de broccoli, de champignons en knoflook toe. Bedek de pan en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  3. Voeg de gerst toe en roer even door om het met olie te bedekken.
  4. Voeg dan de tijm en de wijn toe en roer rustig tot de vloeistof door de gerst is opgenomen.
  5. Voeg dan  in drie delen de bouillon toe. Blijf roeren tot de vloeistof is geabsorbeerd en voeg dan het volgende deel toe.
  6. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat nog even sudderen tot het voldoende cremig is en dien het meteen op.











Chocolademelk zonder suiker



Nog iets heel simpels, maar dan op zo'n manier dat je geen suiker nodig hebt! De tijd dat dit super smaakt na een lange wandeling komt er weer aan.

Deze chocolademelk is gezoet met (rauwe) agavesiroop. Agavesiroop wordt gemaakt van een cactus en is wat zoeter dan suiker. Aangezien het vloeibaar is, is het ideaal om het in dit recept te gebruiken.

Dit recept is voor 1 persoon, maar het laat zich makkelijk verdubbelen.


Chocolademelk
voor 1 persoon

Ingrediënten:
200-250 ml plantaardige melk (soja-, rijst-, haver-, amandelmelk waar jij het liefste hebt)
2 opgehoopte lepel rauwe (biologische) cacaopoeder
beetje agavesiroop om te zoeten

Bereiding:

  1. Warm de melk op in een steelpannetje (hij mag dampen, maar niet koken).
  2. Doe ik een mok 2 flinke theelepels rauwe (biologische) cacaopoeder.
  3. Giet een beetje van de warme melk in de mok en los de cacaopoeder op zodat er geen klonters zijn. Giet dan de rest van de melk erbij en roer even door.
  4. Voeg dan naar smaak een klein beetje agavesiroop erdoor. Doe er niet teveel in een keer in want de siroop is zoeter dan suiker. Probeer beetje voor beetje en proef tussendoor tot je de juiste zoetheid bereikt hebt.





Havermoutpap zonder suiker



Ik wil graag mijn favoriet (winter)ontbijt delen: havermoutpap. Dat is op zich natuurlijk niet erg speciaal. Veel mensen zijn echter aan het lijnen en moeten dan 's ochtends alleen maar fruit of yoghurt eten ofzo. In de winter heb ik in ieder geval zin in een steviger ontbijt. Hier kun je lang op teren én je kunt dit maken zonder room of suiker. Dat zijn dus in ieder geval goede redenen om dit wel in het menu op te nemen. Ik ben als kind hiermee opgegroeid en vind het verrukkelijk. Ik krijg het zelfs klaar om als avondmaaltijd te eten....

Havermout is heel gezond en heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel (dat is ook handig als je aan het lijnen bent, je krijgt dan minder snel weer trek). Het beval weinig calorieën en veel voedingsvezels en eiwit. De voedingsvezels in haver zorgen ervoor dat het voedsel de maag niet zo snel verlaat. Ze activeren de darmen en bevorderen de stoelgang..

Mijn versie maak ik met ongezoete plantaardige melk, meestal sojamelk of een combinatie van soja-rijstmelk. Het voordeel van rijstmelk is dat deze van nature al zoeter is. Sojamelk en havermelk zijn juist weer romiger, dus experimenteer welke jij het lekkerst vind. Hoewel je het ook zo kunt eten, vind ik het de laatste tijd erg lekker om er cranberries doorheen te doen. Rozijnen vind ik zelf veel te zoet, maar cranberries zijn een beetje zurigzoet en dat vind ik erg lekker.
Hier is het recept:

Havermoutpap
voor 1 persoon

Ingrediënten:
250 ml soja-rijstmelk (of een andere plantaardige melk waar jouw voorkeur naar uitgaat)
4 eetlepels havermout
klein handje vol gedroogde cranberries (of rozijnen of andere vruchten)

Bereiding:
Doe de melk en de havermout in een steelpannetje en warm op matig vuur al roerend tot het de pap net onder het kookpunt is. 
Voeg de gedroogde cranberries toe en laat deze nog een kleine vijf minuten meepruttelen. Blijf roeren.
Serveer in een kom.


woensdag 16 november 2011

Rauwe (!) brownie



Wie houdt er niet van chocolade en dan met name brownies? Er zullen niet veel mensen 'nee' antwoorden, denk ik. Deze smaken ongelooflijk lekker en zijn héél speciaal... Ze zijn namelijk rauw! Maar geloof me, als ik je zeg dat je dat niet proeft. Ik heb het namelijk getest op nietsvermoedende personen en ze hadden het nooit geraden als ik het niet verklapt had.

Het is bovendien een heel gezond recept, want er wordt geen suiker toegevoegd. Verder wordt er pure cacaopoeder in gebruikt en daarmee bedoel ik dus niet zoiets als Nesquick, waar suiker en weet ik wat nog meer aan toegevoegd is. Tegenwoordig zit bijna overal wel suiker in en dit is heel slecht voor je gezondheid. 
Aangezien ik een zoetekauw ben, is het daarom geweldig als je van zoetigheid kunt genieten die op een natuurlijke manier gezoet is. In dit geval is het geheime ingrediënt dadels. Deze bevatten wel vrij veel natuurlijke suikers, maar leveren geen 'lege' calorieën zoals geraffineerde suiker dat doet. 

Even kort iets over suiker... Het zorgt voor een snelle stijging, maar ook dáling van de bloedsuikerspiegel en is ronduit verslavend. (Ik spreek uit ervaring.) Daarnaast is het een 'vitaminerover', omdat je lichaam om suiker te verwerken stoffen uit het lichaam gaat onttrekken. In de natuur bevat alle rauwe voedsel namelijk alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn voor de verwerking van het voedsel in het lichaam. Voor de opname van suiker heeft ons lichaam verschillende B-vitaminen, mineralen als chroom en zink, vezels en andere voedingsstoffen nodig. Deze komen van nature voor in suikerriet of suikerbiet, waaruit (geraffineerde) suiker wordt verkregen. Door het raffinatieproces echter zijn alle overige voedingsstoffen weggeraffineerd. Wanneer we geraffineerde suiker eten, dwingen we daarom ons spijsverteringsstelsel ertoe vitaminen, mineralen en grote hoeveelheden insuline uit de eigen voorraden aan de te spreken om de suiker in het lichaam te kunnen verwerken.

Enfin, hier volgt het recept. Het recept komt van een superleuke en interessante (engelstalige) blog, genaamd My new roots. Hier vindt je veel gezonde en originele vegetarische en/of veganistische recepten.

Het is trouwens een Amerikaans recept. Een cup is een inhoudsmaat, dus je moet de dadels niet afwegen maar in een maatbeker vullen tot aan het streepje 625 ml. Dat heb je de juiste hoeveelheid. Ik vond het omrekenen in het begin wel eng, want als je je verrekent, klopt het resultaat niet. Daarom heb ik de dadels ook gewogen, zodat je een richtlijn hebt voor de hoeveelheid.


Rauwe brownies

Ingrediënten:
2 cups (500 ml) hele walnoten
2 ½ cups (ca. 425 gr of 625 ml) Medjool dadels, ontsteend
1 cup (250 ml) rauwe cacao poeder (ongezoet)
1 cup (250 ml) rauwe ongezoute amandelen, grof gehakt
¼ tl. zeezout

Bereiding:
1. Doe de walnoten in een keukenmachine of gehaktmolen en maal ze heel fijn.
2. Voeg de cacao toe en mix het kort tot het vermengd is met de walnoten. 
3. Voeg de dadels een voor een toe terwijl de keukenmachine aan staat. Je krijgt dan een kruimelige mix, die je samen kunt drukken tot 'deeg'bal. (Wanneer het onvoldoende plakt, voeg dan meer dadels toe. Als de dadels op zijn, kun je ook een beetje water toevoegen.)
4. Meng in een grote kom het walnoot-cacao-dadelmengsel met de gehakte amandelen en druk het met de achterkant van een lepel in een bakvorm (maak de lepel nat als deze blijft plakken). Plaats in de vriezer of in de koelkast (dan laten ze zich beter snijden). 

Om ze te serveren kun je ze bestrooien met geraspte kokos of cacaopoeder. Dan ogen ze nog mooier!






Smulbroodje met cashewspread



Zo simpel, maar zóoo lekker! Het broodje is belegd met zelfgemaakte cashewspread, lente-uitjes, tomaten, peper en zout. De spread is lekker fris-cremig, de lente-uitjes geven een pittige 'noot' en de tomaten maken het lekker vochtig. Het broodje is ook zelfgemaakt en wel met aardappelen. Dit brood is heel veelzijdig en lang houdbaar. Het recept hiervan vind je hier.Soms voeg ik er ook nog wel eens (vega)mayonaise of alfalfakiemen aan toe. De mayonaise maar het nog smeuiiger en de alfalfakiemen zorgen voor een lekkere crunch.... mmm.... En, begint je mond al te wateren? Terecht!

Het recept is afkomstig van Alexandra Jamieson uit het boek "Vegan cooking for dummies". Het is een Amerikaans recept en de Amerikanen werken met cups. Tussen haakjes heb ik de europese maat toegevoegd, maar als je een Amerikaanse maatbeker hebt, is het natuurlijk wel handiger. Een cup is een inhoudsmaat, dus je moet de noten niet afwegen maar in een maatbeker vullen tot aan het streepje 250 ml. Dat heb je de juiste hoeveelheid. En op een paar noten meer of minder komt het niet aan.

Cashew "Cheese" Spread
voor 8 broodjes

Ingrediënten:
1 cup (250 ml) cashewnoten, overnacht in water geweekt
2 eetlepels extra-vergine olijfolie
1 theelepel zeezout
Sap van 1 citroen
1 knoflookteentje, in stukjes

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of hakmolentje.
Voeg eventueel, om de gewenste consistentie te krijgen, nog olijfolie toe, 1 eetlepel per keer.

Variatie:
Je kunt ook amandelen gebruiken ipv de cashewnoten. Eventueel kun je er nog bieslook of chili’s aan toevoegen als variatie.

Volkoren kruidendriehoekjes




Dit zijn heerlijke broodjes, zowel qua geur als om naar te kijken. Bovendien zijn ze in een handomdraai klaar. Ze worden namelijk niet met gist gemaakt, maar met bakpoeder! De buitenkant is lekker knapperig en ze hebben een zachte binnenkant.
Ze zijn heerlijk bij een soep (in plaats van die smaakloze, droge soepstengels), maar je kunt ze ook prima beleggen. Bovendien laten ze zich goed invriezen.

Hoewel het oorspronkelijke recept gemaakt wordt met tarwemeel en -bloem, gebruik ik altijd spelt. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. Hierdoor blijven de voedingsstoffen, ondanks het verwijderen van de vezel, aanwezig.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel, die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van speltbloem of speltmeel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel veel lichter met de hand te kneden dan tarwe. Wil je hier meer over weten, neem dan eens een kijkje op de site van Voedingswaar.

Tip: ik woon tegen de Duitse grens aan en in Duitsland wordt heel veel met spelt (in het Duits: Dinkel) gewerkt. Je kunt het er daarom veel goedkoper krijgen. In Nederland krijg je het niet overal en bij de reformzaak betaal je er een pittige prijs voor.

Zo, genoeg geschreven, bakken maar!


Volkoren kruidendriehoekjes
Voor 8 stuks

Ingrediënten:
225 gr volkorenbloem
115 gr bloem
1 tl zeezout
½ tl natriumbicarbonaat (=bakpoeder)
1 tl cream of tartar (=bakpoeder)
½ tl chilipoeder
50 gr zachte margarine of olie
2 el uitgelekte, fijngesneden zongedroogde tomaten op olie, in kleine stukjes gesneden
1 el mild paprikapoeder
1 el fijngehakte verse peterselie (of provinciale kruiden)
1 el fijngehakte verse/gedroogde  marjoraan
2,5 dl sojamelk
1 el sesamzaad

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Doe de volkorenbloem in een mengkom en zeef er bloem, zout, bakpoeder en chilipoeder in. Voeg de olie toe en verdeel het tot een kruimelige massa ontstaat.
  3. Voeg de kruiden en de melk toe en meng het geheel tot een zacht deeg. Leg het op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg kort, want anders wordt het taai.
  4. Rol het deeg uit tot een rond stuk van 23 cm doorsnede en leg dit op de bakplaat. Bestrijk het dun met water en bestrooi het gelijkmatig met sesamzaad.
  5. Snijd het deeg voorzichtig in 8 partjes, haal ze voorzichtig een beetje van elkaar los en bak ze ca. 15 min. Laat ze iets afkoelen op een rooster en serveer ze warm of koud.





maandag 14 november 2011

Kerrie-pompoensoep met aardappelfocaccia



Dit is mijn favoriete soep. Vol van smaak en lekker romig (zonder room!). Ik heb dit recept al aan heel veel mensen doorgegeven en bij iedereen is het een vast onderdeel van het kookrepertoire geworden. Het zit daarbij ook barstensvol vitaminen, dus dan is het ook niet zo erg als je je nog eens opschept. Zo redeneer ik dan...

Zodra de herfst in aantocht is, is dit een van de eerste gerechten die ik maak van alle nieuwe oogst. Dan maak ik een grote voorraad die ik in delen invries.

Naast pompoenen (ik gebruik het liefst de hokkaido pompoen vanwege de kleur, maar butternut pompoen gaat ook heel goed) gaan er ook wortelen in. Beide groenten hebben een hoog bètacaroteengehalte. Met bètacaroteen maakt je lichaam vitamine A (retinol) aan. Een niet onbelangrijk gegeven is dat bètacaroteen niet alleen voor de mooie kleuren zorgt, maar ook als anti-oxidant functioneert. En dat hebben we hard nodig! (Ik ga er van uit dat het begrip anti-oxidant bekend is, aangezien hier tegenwoordig veel over te doen is.)

Verder gaat er ook een chilipepertje (zonder de zaden!) in, maar schrik niet. Het is geen scherpe soep. Het zorgt ervoor dat de soep je net wat meer warmte geeft, vooral als het buiten kouder wordt.

Het recept van het aardappelbrood is zeer veelzijdig. Je kunt er een groot brood van maken, kleine broodjes en zoals je ziet ook een focaccia. Het blijft bovendien lang vers en laat zich ook goed toasten. Verder heb ik nog een cashewspread erbij gegeten, die zo lekker is dat je moet oppassen niet alles in één keer op te eten.
Hier is het recept van de soep:

Kerrie-pompoensoep
voor 4 personen

Ingrediënten:

2 teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
1 ui, van schil ontdaan en in 4 stukken gesneden
2 stelen bleekselderij, in stukjes van 4 cm
3 grote wortelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2 el olijfolie
1 kg pompoen, ontpit, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
750 ml groentebouillon
1 laurierblad
2 tl kerriepoeder
1 tl turmeric (=geelwortel)
snufje cayennepeper
1 1/2 tl zout (of naar smaak)
gemalen peper (of naar smaak)


Bereiding:
  1. Doe de knoflook in de machine en hak hem fijn. Voeg de stukken ui toe en maal deze tot ze fijngehakt zijn. Zet ui-knoflook apart. 
  2. Doe de peper in de keukenmachine, voeg selderij toe, maal dit fijn en zet dit ook apart. 
  3. Doe de wortel in de keukenmachine en maal het fijn.
  4.  Verhit 1 el olijfolie in een braadpan, voeg de knoflook en ui toe en fruit deze tot de ui doorzichtig is (ongeveer 6 minuten). 
  5. Voeg de peper, selderij en wortel toe en bak dit nog zachtjes voor 5 minuten. 
  6. Voeg de pompoenstukjes toe, de bouillon, het laurierblad , de kerriepoeder, turmeric en  cayennepeper toe en zout en peper naar smaak. Breng het aan de kook. Temper het vuur en kook het tot de groenten zacht zijn (ongeveer 8 minuten).
  7. Verwijder het laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer.

Garnering
De garnering laat ik meestal achterwege, maar als je het leuk wilt presenteren dan is dit een leuk idee:

Ingrediënten:
50 g pompoenpitten
2 eetlepels verse, gehakte peterselie
1 el zure room

Bereiding:
  1. Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie. Voeg pompoenpitten toe en de overgebleven 1/2 theelepel zout. Laat dit 30 seconden op een middenhoog vuur bakken. Schud de pan zodat de pitten niet poffen. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie toe.
  2. Controleer op smaak, voeg de zure room toe en garneer met het geroosterde pompoenpitten-peterselie mengsel.

En smullen maar!